(hoe niet te) Klungelen en blunderen met LinkedIn...

Stel jezelf de volgende situatie eens voor: je bezoekt een netwerkbijeenkomst. Je raakt met mensen aan de praat en dan hoor je plotseling iemand met stemverheffing zeggen:

‘Stilte graag! Luister, luister, allemaal eventjes naar me!! Over twee weken organiseer ik een workshop speciaal voor ondernemers…!’

De man ratelt nog even keihard door en vertelt voor wie deze workshop is bestemd en hoe mensen zich kunnen inschrijven. Ik vermoed dat je dit op z’n minst een beetje vreemd vindt. Toch?

Ik denk dat degene die de netwerkbijeenkomst organiseert ingrijpt en deze persoon sommeert om zijn kaken op elkaar te houden. Of hem de zaal uit schopt.

Vermoedelijk zou niemand het in zijn hoofd halen om zoiets te doen. Vreemd dat mensen denken dat ze dit soort gedrag op LinkedIn wel kunnen maken.

En het kan nog veel erger… lees en huiver.

De menselijke maat

 Het staat gelijk aan een open deur intrappen, maar ik zeg het toch even: sociale netwerken draaien om relaties tussen personen. Je mag verwachten dat mensen die een verbintenis met elkaar aangaan, elkaar min of meer kennen en bij hun naam aanspreken als daartoe aanleiding is.

Sterker: je weet ook het een en ander over degene waarmee jij een verbintenis bent aangegaan. Ben je het vergeten? Bekijk dan het profiel van je contact. Het is een kleine moeite.

Waarom zijn er dan lieden die een mailing naar hun hele bestand sturen? Misschien omdat het kan (met de professionele versie)? Onder het mom van niet geschoten is altijd mis, ontving ik de afgelopen weken drie van dergelijke bulkmailings.

Voor zover ik me kan herinneren heb ik met geen van deze mensen serieuze contacten gehad. Een van hen vroeg me of ik naar haar website wilde kijken en eventueel nog suggesties had. Haar job? Verkooptrainer!  Zo’n verzoek stuur je toch niet naar je concurrent?

Je LinkedIn-contacten schofferen

 De andere twee mailings waren uitnodigingen voor workshops. De ene gaf vijf plaatsen cadeau en toonde daarmee gelukkig nog respect voor zijn contacten. Maar de laatste afzender maakte het wel heel erg bont. Ze organiseert een ‘Workshop succesvol solliciteren’.

Neem mij niet kwalijk hoor, maar ik voel me een beetje door haar geschoffeerd. Suggereren dat ik als ondernemer iets heb aan een sollicitatietraining? Veronderstelt ze dat ik binnenkort failliet ga? Ze blijkt zelfs mijn naam vergeten. De aanhef luidt ‘Beste LinkedIn relatie’. Kan het nog onpersoonlijker? Waarom zijn wij ooit een verbintenis aangegaan?

Helaas is dit nog niet alles. Zo’n mailing zou, met iets meer persoonlijke aandacht, nog te pruimen zijn als ze er eerst voor had gezorgd om mij iets van waarde te geven. Bijvoorbeeld door af en toe een artikeltje te sturen over haar vakgebied. Nu ik dat toch ter sprake breng, raad ik je aan eventjes goed in je stoel te gaan zitten. Zij is gespecialiseerd in… ta ta ta (trompetgeschal): hoe mensen willen overkomen, gedrag, communicatie en presentatie. Verder commentaar is overbodig.

Sociale netwerktips – hier gaan we!

 Wat kunnen wij leren van dergelijk geklungel?

  • Op zich mag je best af en toe commercieel bezig zijn op sociale netwerken. Maar bewijs eerst je waarde voor je relaties. Dat is de kern van alle verbintenissen: dat beide partijen er profijt van hebben. Voed je netwerk met nuttige content. Wellicht dat je dan zo’n mailing helemaal niet meer hoeft te sturen omdat mensen spontaan reageren.
  • Je kunt natuurlijk ook een discussiegroep Dan vindt er een soort van zelfselectie plaats. Mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp melden zich dan aan. Zo’n groep biedt ook ruimte aan enige commerciële acties. LinkedIn heeft daarvoor een sectie promoties.
  • Mailen kan natuurlijk wel met mate. Maar maak alsjeblieft een behoorlijke doelgroepselectie. Dat kost wat meer moeite, maar je voorkomt dat je mensen irriteert.
  • Zorg voor een persoonlijke aanhef. Desnoods doe je dat dan maar handmatig als het niet op een andere manier kan. Je bent tenslotte een persoonlijke relatie met iemand aangegaan. Dan moet je er ook maar wat voor over hebben.

Wellicht de belangrijkste tip: bedenk eerst of hetgeen je gaat doen normaal is in de reële wereld. Verplaats de actie gewoon even naar een vergelijkbare situatie en kijk of je het daar ook op die manier zou doen. Is dat niet het geval? Denk dan heel goed na of je het wel zult doen.

Vragen? Meer informatie nodig? Of zin in een vrijblijvende afspraak?
Neem hier contact met ons op!

Geef een reactie